Food trucks

På festivaler runtom i världen har fenomenet food trucks sedan länge varit en självklar syn. Den perfekta kombinationen av transportmedel och servering av snabbmat gör dessa rullande restauranger till festivalbesökarens bästa vän. Finns det en anledning till att det skulle dröja innan de kom till vårt lands festivaler?

2013 gav man de första tillstånden för den här typen av servering. Sedan dess har det också blivit något lättare för de som vill sälja mat från en food truck att få den typen av godkännande som krävs från staden.

I Stockholm, precis som i övriga Sverige, har det länge varit högt ställda krav på inrättningar som serverar mat. De höga kraven på hygien finns fortfarande kvar, men har lättat lite på de regler som gäller fordonet och dess uppställning.

De första food trucks som dök upp sålde hamburgare och pizza, ungefär som vanliga snabbmatsrestauranger och gatukök gjort sedan tidigare.

Numera så är aningen mer exotiska anrättningar som till exempel fish tacos och annan fusion-inspirerad mat vanlig i food trucks. Detta gäller både på festivaler och på gator och torg runtom i landets städer.