Langos

Den ungerska rätten langos blev bekant för svenska folket i samband med Stockholms Vattenfestival. Av en anledning som inte är helt klar så dök det helt plötsligt upp langos-försäljare bland de gatuserveringar som tidigare hade haft varmkorv eller bakad potatis. Den ungerska nyheten blev en omedelbar succé som alla pratade om. Här får du lära dig mer om denna moderna klassiker.

Det traditionella receptet på langos är enkelt att följa och innehåller bara ett fåtal ingredienser som nästan garanterat finns i varje hem:

  • Mjöl
  • Mjölk
  • Jäst
  • Salt
  • Potatis

Den deg man gör av ovanstående ingredienser friteras och formen, precis som storleken, brukar traditionellt vara ungefär som ett wienerbröd.

Det som utmärker langos, och gör det till en festlig måltid perfekt för festival, är det som man sedan lägger ovanpå. Eftersom vi här beskriver en traditionell langos så håller vi oss till den ursprungliga versionen än så länge.

Innan man lägger på toppingen så penslas varje langos med olivolja med lite riven eller pressad vitlök i. Efter det lägger man på antingen gräddfil eller crème fraiche i generösa mängder tillsammans med riven ost. Avslutningsvis lite salt tillsammans med lite riven röd lök.

Även om langos absoluta storhetstid i Sverige är över sedan länge så dyker den då och då upp. Ofta i samband med annan festmat, men allra oftast som snabbmat serverad på festivaler.

På festival serveras langos ungefär så som man i Sverige sedan tidigare äter bakad potatis. Detta betyder att man låter bli den rivna osten, men behåller den rivna rödlöken. Eventuellt använder man saltat smör istället för olivolja, och mycket ofta serveras den med en klick löjrom på.