Medeltidsveckan

Hela Gotland är ett populärt resmål för turister från hela Sverige. Men under en vecka varje sommar så är det Visby som drar mest besökare. Anledningen är den festival som hålls vecka 32 varje år – Medeltidsveckan. Från början var det en kulturell folkfest, men idag är det ”lajvarnas” favoritvecka.

Visby tillhör en av de medeltida städerna i Skandinavien som är bäst bevarade. Framförallt har staden en i stora delar intakt ringmur. Denna detalj, som fungerade som försvar, är typisk för städer i Hansan men också många andra städer från medeltiden.

Det är Visbys tydliga prägel av välbevarad medeltida stad som var inspirationen när man ville starta en återkommande festival i staden. Planerna började smidas i början av 1980-talet och redan 1984 kunde den första Medeltidsveckan arrangeras. Det var Svenska Kyrkan som arrangerade festivalen under de första åren, och man hade som huvudfokus att belysa stadens kristna och medeltida historia samt dess kultur.

Sedan 1990-talet har de så kallade ”lajvarna”, de som deltar i levande rollspel, blivit en stor del av Medeltidsveckan. De utgör inte bara en stor del av besökarna, utan de bidrar också med uppträdanden och events.

Ser du en gycklare i medeltida klädsel jonglera brinnande facklor på stadens gator så kan du i regel räkna med att utföraren är en ”lajvare”.