Stockholms Vattenfestival

Idag har Stockholms Vattenfestival fallit i glömska även hos dem som brukade besöka den på 1990-talet. Den yngre generationen är kanske inte ens bekant med detta event, som under några år var huvudstadens största händelse varje år.

Stockholm kallas ibland för ”Nordens Venedig”, och även om den italienska staden har betydligt mer vatten än Stockholm, så är det inte svårt att se likheterna. Även om Stockholm har gator istället för kanaler så är det en stad som är byggd på ett antal öar. Vattnet är i allra högsta grad närvarande i den svenska huvudstaden.

När festivalen instiftades var tanken från arrangörerna var att det skulle vara ett firande av Stockholms unika vattenmiljö och stort fokus låg på klimat. Många små evenemang och tävlingar hölls runt om i staden på olika platser.

Något som varje år drog stor publik var ett race med bad-ankor på Strömmen vid Stockholms slott. För många andra var höjdpunkten världsmästerskapet i fyrverkeri, som också sändes på tv.

Vid en uppvisning av svenska militärens flygplansflotta 1993 så kraschade ett av planen. Detta skedde på Långholmen, och på platsen för kraschen finns idag ett minnesmärke. Piloten överlevde genom att han sköt ut sig med katapult innan kraschen och ingen skadades på marken.