Woodstock

Rockfestivalernas rockfestival heter Woodstock och det har förmodligen inte undgått någon. Oavsett om man är ett fan av rockmusik eller ens festivaler, så har Woodstock kommit att bli synonymt med 1960-talets psykedeliska rockmusik och periodens största musiker. Läs hela historien om den mytomspunna festivalen här.

Under några dagar på sensommaren 1969 hölls Woodstock Music and Art Fair i en liten stad i delstaten New York. Pop, rock och ungdomskultur hade setts som en ny företeelse fram tills några år innan dess. Det var mot den bakgrunden som festivalen, som i efterhand är känd som Woodstock, skulle arrangeras – för att fira ungdomens kultur och kärleken.

Till en början var festivalen tänkt att hållas på en annan plats i samma delstat. Men efter att invånare i närheten av den platsen sagt ifrån så var man tvungen att hitta ett nytt ställe. Bonden Max Yasgur erbjöd mark på sin gård vilket man accepterade som en välkommen lösning.

Arrangörerna var en grupp bestående av fyra personer varav två hade med tidigare erfarenhet av att arrangera festivaler i kommersiellt syfte. De andra två arrangörerna var finansiärer som hoppades på en god avkastning.

Inför festivalen såldes förköpsbiljetter för 18 $. Men eftersom detta var långt före vår digitala era så såldes dessa biljetter i ett antal utvalda skivbutiker i New York. De som ville köpa biljetter på plats skulle enligt en annons få betala 24 $ för inträde.

Det skulle dock visa sig att området skulle bli omöjligt att spärra av helt och hållet. Lägg till detta att det kom dubbelt så många besökare än man hade väntat sig – man uppskattar att ca 400 000 människor besökte festivalen. Av dessa var man tvungen att släppa in det stora flertalet helt gratis. Ekonomiskt kom festivalen att bli ett fiasko, med stora skulder för arrangörerna som resultat. Dess kulturella påverkan kan dock, enligt bedömare, inte mätas i pengar.

Trots det kaosartade inledningsskedet då flera hundra tusen människor samlades på ett område avsett för hälften så många, så berättar de flesta om att allt gick lugnt till. Detta faktum har gjort att Woodstock ses som representativ för den fredliga hippie-kulturen. Förutom att många besökare de facto var hippies.

En uppsjö av tidens största artister uppträdde under Woodstock. Av dessa förtjänar att nämnas Jimi Hendrix, Janis Joplin, Ravi Shankar och Santana.