Festivaler och seniorer

När du är senior har du mycket tid att ägna dig åt diverse trevligheter. Olika kulturevenemang och festivaler är perfekt att gå på om du vill träffa nya människor och få härliga upplevelser. Om tid är något du som senior har i överflöd är det ofta något helt annat när det kommer till pengar. För att få mer pengar över till allt du vill göra är det viktigt att hushålla med resurserna som du har. Genom att ta del av olika seniorrabatter kan du få mer för pengar.

Få mer för pengarna med seniorrabatter

Det finns mängder med olika seniorrabatter. Exempelvis kan du få rabatt på mobilabonnemang, bussresor, synundersökningar, matkassar och kläder. Det kommer hela tiden nya seniorrabatter. Därför är det bra att alltid kolla aktuella seniorrabatter innan du köper något. Genom att nyttja seniorrabatter på saker som du behöver kan du få mer pengar över till det du tycker är roligt. Om du har skralt i kassan är det viktigt att du prioriterar dina aktiviteter. En god kontroll på ekonomin ger dig större möjligheter att göra saker.

Umgås med andra seniorer på festival

Festivaler är en perfekt aktivitet för dig som är senior och vill vara ute mer bland folk. Det är ett fantastiskt sätt att komma i kontakt med nya bekantskaper. Du kan också gå på festival tillsammans med nära och kära. Det finns festivaler som ordnas speciellt för seniorer, vilket är fantastiskt. Sådana tillställningar är anpassade efter just seniorer som åldersgrupp, vilket förbättrar upplevelsen. Du känner dig också mer hemma i ett sådant klientel även om det flesta festivalerna är till för alla åldersgrupper. Om du är intresserad av festivaler för seniorer kan du kolla runt hos olika föreningar och kommuner för att veta när nästa festival arrangeras. Om du har energi och ork kan du alltid fixa en egen minifestival med dina vänner.

Nischade musikfestivaler

När man hör ordet ”festival” brukar de flesta tänka på stora festivaler med en bred publik. Som till exempel Roskildefestivalen. Men det är inte den enda som finns, utan den som har ett smalare musikintresse har god sannolikhet att hitta något som passar honom om henne. Särskilt om personen ifråga är beredd att resa en bit. Som svensk är det ofta värt att ta sig ut i världen för en sån här upplevelse. Vårt land är litet, vilket gör att vi har svårt att locka världsstjärnorna i en mindre genre.

Jazzfestivaler

Den som gillar jazz har mest att hämta i USA där det finns en uppsjö av olika festivaler på temat. Passa gärna på att hitta en stad du alltid velat besöka och passa in det med en jazzfestival. Världens största festival för dig som gillar blås och experimentlusta ligger dock i Kanada. Varje år samlas nästan två miljoner människor för att gå på The Festival International de Jazz de Montreal. Missa för allt i världen inte heller Stockholm Jazzfestival som brukar arrangeras i mitten på oktober varje år.

Gothfestivaler

En annan subgenre som drar mycket folk internationellt men är liten i Sverige är goth. Denna svartrock-genre inspirerad av halloween och skräck är stor i bland annat Tyskland där du hittar flera stora festivaler. Om du vill klä dig för rollen funkar kläder som annars används på halloween med mycket svart och mycket nitar och spindelnät. Du hittar också många stora gothfestivaler i England och USA. Ett exempel är Whitby Goth Weekend som äger rum i den stad i England där Bram Stoker skrev gothromanen över alla: Dracula.

Folkmusikfestivaler

En typ av nischad festival som brukar passa de flesta är folkmusikfestivaler. Här råder ofta en trevlig stämning med en lite äldre publik. Det brukar finnas foodtrucks med många olika typer av mat och ett boende som är mer välordnat än på ställen som riktar in sig på en yngre publik. En svensk festival värd att nämna är Trästocksfestivalen i Skellefteå som alltid är en av årets höjdpunkter. För dig som vill resa utomlands kan vi rekommendera Irland där du hittar en uppsjö av både små och stora festivaler.

Technofestivaler

En annan typ av musik som är störst utomlands är techno. Även om vi har en hel del bra event i Sverige, kanske främst med inriktning på house, kan vi ändå inte mäta oss med Tyskland. Om du älskar den här musikstilen måste du uppleva den i Berlin. Spana särskilt in Atonal som hålls en gång om året i Kraftwerk, ett gammalt elverk vars industriella stil passar musiken perfekt. Det hålls dessutom gott om olika kringarrangemang samt för- och efterfester i industrilokaler i närheten av festivalen, vilket gör att du kommer få med dig många upplevelser därifrån.

Planeringstips inför festivalbesöket

Att åka på festival är en upplevelse som är större än många andra. För att festivalen ska bli så bra som det bara går gäller det att planera. Tänk på allt från mat och dryck till kläder. För att göra festivalen speciell kan det vara trevligt att dela en flaska vin med ditt festivalsällskap. Du kan på Vinoteket beställa det du behöver inför festivalen. Det bästa med vinoteket är deras stora sortiment av viner men även att du kan få det du beställer levererat direkt hem.

Välj vin som passar maten och snacksen

Ett tips är att köpa vin som passar till maten som du och ditt sällskap tänker ta med och något sällskapsvin som passar till snacks. Det kommer att kännas lyxigare om vinet är genomtänkt. Vinoteket har även alkoholfria alternativ som fungerar lika bra till mat som sällskapsdryck. Det är perfekt med alkoholfria alternativ om du exempelvis ska köra bil och vill ha något riktigt gott att dricka.

Planera tillsammans med ditt festivalsällskap

Om du ska gå på festival med en eller flera kompisar kan ni med fördel planera festivalbesöket ihop. Ni kan dela upp inköpen och det som behöver bokas mellan er. Det är mer tidseffektivt och gör det enklare för alla inblandade. Sätt er ner i god tid innan festivalen och skriv ner allt som behöver göras och köpas. Tänk på allt från inköp av plastglas till om ni behöver mat med er. Om ni ska tälta behövs en hel del utrustning och mat för festivalvistelsen. Ju mer och bättre planeringen är desto större chans är det att festivalen blir en succé.

Välj festivalkläder som är bekväma

Om det är flera band som uppträder kan det vara bra att på förhand bestämma vad du ska titta på. Ta även reda på vilka tider banden uppträder. Generellt när det kommer till festivaler är det bästa bekväma kläder som du inte är speciellt rädd om. Ta även på dig sköna skor som tål väta och eventuellt lera. Det vita skorna kan du lämna hemma när du ska åka på festival. Tänk även på att ta med dig regnjacka utifall att det skulle bli dåligt väder.

Så stylar du din festivaloutfit

Sommar och sol innebär att det är dags för festivalsäsongen att dra igång. Att gå på festival är något speciellt. När du ska gå på festival är kläderna ett viktigt inslag. Dels vill du känna dig snygg och fin samtidigt som kläderna ska vara praktiska och bekväma att ha på sig en hel dag eller kväll. Det finns massor med kläder och accessoarer som kan hjälpa dig att få den ultimata festivallooken. Om du alltid vill vara klädd bekvämt och snyggt finns det många festklänningar som du kan köpa. Det finns ett flertal olika festklänningar som passar till både festival men också till sommarens alla fester.

Hitta bekväma kläder

När du ska välja festklänning är ett tips att hitta en klänning som du känner dig bekväm med och som sitter bra. Det är inte roligt oavsett vad du gör att ha en klänning som åker upp, glider ner eller på annat sätt inte sitter bra. Det finns verkligen alla möjliga festklänningar, det finns helt enkelt en modell för alla. Det gäller bara att hitta den.

Bär kläder med färg

När du ska klä dig inför en festival kan du tänka på att en festivaloutfit har det där lilla extra. På en festival behöver du inte vara rädd för att sticka ut. Du kan gå all in på en spännande och roligt outfit om du vill. Allt från klassiska jeansshorts till transparenta byxor passar perfekt på festival. Glitter och färgstarka kläder är något som alltid funkar att bära.

Välj bekväma skor

När du ska välja din outfit ska du tänka på att ta på dig bekväma skor. Det finns massor med stövlar, sneakers och boots som är supersnyggt till både festklänningar och byxor. Det är en fördel om du inte är för rädd om skorna ifall det skulle vara geggigt eller smutsigt på platsen. Även om du ska välja bekväma skor ska du tänka på att matcha dem med kläderna du bär.

Satsa på många accessoarer

Något annat som verkligen utgör en stor del av en festivaloutfit är accessoarerna. En väska, solglasögon, stora örhängen, armband och halsband passar alla till en festival outfit. Gå all in med accessoarer, speciellt om du har kläder i mer neutrala färger.

Food trucks

På festivaler runtom i världen har fenomenet food trucks sedan länge varit en självklar syn. Den perfekta kombinationen av transportmedel och servering av snabbmat gör dessa rullande restauranger till festivalbesökarens bästa vän. Finns det en anledning till att det skulle dröja innan de kom till vårt lands festivaler?

2013 gav man de första tillstånden för den här typen av servering. Sedan dess har det också blivit något lättare för de som vill sälja mat från en food truck att få den typen av godkännande som krävs från staden.

I Stockholm, precis som i övriga Sverige, har det länge varit högt ställda krav på inrättningar som serverar mat. De höga kraven på hygien finns fortfarande kvar, men har lättat lite på de regler som gäller fordonet och dess uppställning.

De första food trucks som dök upp sålde hamburgare och pizza, ungefär som vanliga snabbmatsrestauranger och gatukök gjort sedan tidigare.

Numera så är aningen mer exotiska anrättningar som till exempel fish tacos och annan fusion-inspirerad mat vanlig i food trucks. Detta gäller både på festivaler och på gator och torg runtom i landets städer.

Langos

Den ungerska rätten langos blev bekant för svenska folket i samband med Stockholms Vattenfestival. Av en anledning som inte är helt klar så dök det helt plötsligt upp langos-försäljare bland de gatuserveringar som tidigare hade haft varmkorv eller bakad potatis. Den ungerska nyheten blev en omedelbar succé som alla pratade om. Här får du lära dig mer om denna moderna klassiker.

Det traditionella receptet på langos är enkelt att följa och innehåller bara ett fåtal ingredienser som nästan garanterat finns i varje hem:

  • Mjöl
  • Mjölk
  • Jäst
  • Salt
  • Potatis

Den deg man gör av ovanstående ingredienser friteras och formen, precis som storleken, brukar traditionellt vara ungefär som ett wienerbröd.

Det som utmärker langos, och gör det till en festlig måltid perfekt för festival, är det som man sedan lägger ovanpå. Eftersom vi här beskriver en traditionell langos så håller vi oss till den ursprungliga versionen än så länge.

Innan man lägger på toppingen så penslas varje langos med olivolja med lite riven eller pressad vitlök i. Efter det lägger man på antingen gräddfil eller crème fraiche i generösa mängder tillsammans med riven ost. Avslutningsvis lite salt tillsammans med lite riven röd lök.

Även om langos absoluta storhetstid i Sverige är över sedan länge så dyker den då och då upp. Ofta i samband med annan festmat, men allra oftast som snabbmat serverad på festivaler.

På festival serveras langos ungefär så som man i Sverige sedan tidigare äter bakad potatis. Detta betyder att man låter bli den rivna osten, men behåller den rivna rödlöken. Eventuellt använder man saltat smör istället för olivolja, och mycket ofta serveras den med en klick löjrom på.

Medeltidsveckan

Hela Gotland är ett populärt resmål för turister från hela Sverige. Men under en vecka varje sommar så är det Visby som drar mest besökare. Anledningen är den festival som hålls vecka 32 varje år – Medeltidsveckan. Från början var det en kulturell folkfest, men idag är det ”lajvarnas” favoritvecka.

Visby tillhör en av de medeltida städerna i Skandinavien som är bäst bevarade. Framförallt har staden en i stora delar intakt ringmur. Denna detalj, som fungerade som försvar, är typisk för städer i Hansan men också många andra städer från medeltiden.

Det är Visbys tydliga prägel av välbevarad medeltida stad som var inspirationen när man ville starta en återkommande festival i staden. Planerna började smidas i början av 1980-talet och redan 1984 kunde den första Medeltidsveckan arrangeras. Det var Svenska Kyrkan som arrangerade festivalen under de första åren, och man hade som huvudfokus att belysa stadens kristna och medeltida historia samt dess kultur.

Sedan 1990-talet har de så kallade ”lajvarna”, de som deltar i levande rollspel, blivit en stor del av Medeltidsveckan. De utgör inte bara en stor del av besökarna, utan de bidrar också med uppträdanden och events.

Ser du en gycklare i medeltida klädsel jonglera brinnande facklor på stadens gator så kan du i regel räkna med att utföraren är en ”lajvare”.

Stockholms Vattenfestival

Idag har Stockholms Vattenfestival fallit i glömska även hos dem som brukade besöka den på 1990-talet. Den yngre generationen är kanske inte ens bekant med detta event, som under några år var huvudstadens största händelse varje år.

Stockholm kallas ibland för ”Nordens Venedig”, och även om den italienska staden har betydligt mer vatten än Stockholm, så är det inte svårt att se likheterna. Även om Stockholm har gator istället för kanaler så är det en stad som är byggd på ett antal öar. Vattnet är i allra högsta grad närvarande i den svenska huvudstaden.

När festivalen instiftades var tanken från arrangörerna var att det skulle vara ett firande av Stockholms unika vattenmiljö och stort fokus låg på klimat. Många små evenemang och tävlingar hölls runt om i staden på olika platser.

Något som varje år drog stor publik var ett race med bad-ankor på Strömmen vid Stockholms slott. För många andra var höjdpunkten världsmästerskapet i fyrverkeri, som också sändes på tv.

Vid en uppvisning av svenska militärens flygplansflotta 1993 så kraschade ett av planen. Detta skedde på Långholmen, och på platsen för kraschen finns idag ett minnesmärke. Piloten överlevde genom att han sköt ut sig med katapult innan kraschen och ingen skadades på marken.

Burning Man

En av världens mest kända festivaler, Burning Man, är också en av de mest eklektiska och svårdefinierade. Precis som konceptet i sig är svårdefinierat så är dess historia krokig och spännande. Här är berättelsen om detta unika evenemang.

1986 hölls en festival i San Francisco. Egentligen var det inte en festival, i gängse mening, utan mer ett event där några artister uppträde, man sålde mat och man brände en stor träfigur som arrangörerna byggt. Denna figur fungerade mest som en dekoration och en hjälp att visa besökare var festivalen var. Den fick därför inget namn, utan kallades bara The Man. Den exakta tidpunkten för eventet var sommarsolståndet.

De kommande åren efter 1986 höll festivalen samma stil som den gjort första gången. I efterhand låter beskrivningar av eventet lite likt en svensk valborgsmässoafton, men med en mer urban känsla. Fram till 1991 så var det dock en underground-festival som saknade officiellt tillstånd, även om den varje år drog ett par hundra människor.

I och med Burning Man fick ett tillstånd från staden San Francisco så tog man ett viktigt steg ut i det offentliga. Året innan, alltså 1990, hade man också hållit ett satellit-event i Nevadas öken. Detta evenemang beskrevs som ett ”dadaistiskt experiment” och drog inte en så imponerande publik. Dock gjorde det konceptet Burning Man känt utanför Kalifornien.

I mitten på 90-talet så var Burning Man en angelägenhet för en stor skara människor, framförallt i USA, men även växande internationell publik följde eventet. Detta gjorde besökarna framförallt via ett nyhetsbrev som skickades ut ett par gånger om året.

Idag hålls festivalen varje år och kan bara beskrivas som en blandning av politik, konträr filosofi, fest och konceptuell konst. The Man bränns fortfarande som avslutning på festivalen i öknen.

Woodstock

Rockfestivalernas rockfestival heter Woodstock och det har förmodligen inte undgått någon. Oavsett om man är ett fan av rockmusik eller ens festivaler, så har Woodstock kommit att bli synonymt med 1960-talets psykedeliska rockmusik och periodens största musiker. Läs hela historien om den mytomspunna festivalen här.

Under några dagar på sensommaren 1969 hölls Woodstock Music and Art Fair i en liten stad i delstaten New York. Pop, rock och ungdomskultur hade setts som en ny företeelse fram tills några år innan dess. Det var mot den bakgrunden som festivalen, som i efterhand är känd som Woodstock, skulle arrangeras – för att fira ungdomens kultur och kärleken.

Till en början var festivalen tänkt att hållas på en annan plats i samma delstat. Men efter att invånare i närheten av den platsen sagt ifrån så var man tvungen att hitta ett nytt ställe. Bonden Max Yasgur erbjöd mark på sin gård vilket man accepterade som en välkommen lösning.

Arrangörerna var en grupp bestående av fyra personer varav två hade med tidigare erfarenhet av att arrangera festivaler i kommersiellt syfte. De andra två arrangörerna var finansiärer som hoppades på en god avkastning.

Inför festivalen såldes förköpsbiljetter för 18 $. Men eftersom detta var långt före vår digitala era så såldes dessa biljetter i ett antal utvalda skivbutiker i New York. De som ville köpa biljetter på plats skulle enligt en annons få betala 24 $ för inträde.

Det skulle dock visa sig att området skulle bli omöjligt att spärra av helt och hållet. Lägg till detta att det kom dubbelt så många besökare än man hade väntat sig – man uppskattar att ca 400 000 människor besökte festivalen. Av dessa var man tvungen att släppa in det stora flertalet helt gratis. Ekonomiskt kom festivalen att bli ett fiasko, med stora skulder för arrangörerna som resultat. Dess kulturella påverkan kan dock, enligt bedömare, inte mätas i pengar.

Trots det kaosartade inledningsskedet då flera hundra tusen människor samlades på ett område avsett för hälften så många, så berättar de flesta om att allt gick lugnt till. Detta faktum har gjort att Woodstock ses som representativ för den fredliga hippie-kulturen. Förutom att många besökare de facto var hippies.

En uppsjö av tidens största artister uppträdde under Woodstock. Av dessa förtjänar att nämnas Jimi Hendrix, Janis Joplin, Ravi Shankar och Santana.